همانطور که در مدیریت و مفاهیم رفتار سازمانی از موضوع دامهای ادارکی سخن به میان می آید، در برنامه ریزی های راهبردی یک دولت نیز به وضوح می توان شاهد دامهایی بود که در صورت گرفتار شدن در آنها اشتباهات راهبردی از سیاستگذاران سر خواهد زد.
دولت اعتدال که حتی در ترکیب خویش و چهره ی رییس آن کوشیده است تا پختگی و تجربه را فریاد بزند از این قاعده مستثنی نیست.
این بار می خواهیم شعارهایی را که اعتدال گرایان برای دولت خویش برساختند و تلاش کردند تا برای آن گفتمان تراشی کنند از منظر چالشهای راهبردی بررسی کنیم و ببینیم که چگونه دولت مزبور در صورت عدم موفقیت می تواند به دام آنها گرفتار آید.
1. شعار حقوق دان بودن!
دولت که خود را نه نظامی بلکه حقوق دان معرفی کرد، در عمل به دامی افتاد که خود دست و پا کرده بود.
اولا دولت بیش از هرچیز سبقه ی نظامی ـ امنیتی پیدا کرد و نهادهای نظامی بیشترین هماهنگی با آن را تا کنون داشته و خواهند داشت.
ثانیا پیشرفت حقوقی و قانونگذاری آنچانکه در دولتهایی مثل آمریکا با سبقه ی مسلط حقوقی شاهدیم در این دولت رخ نداده است.
ثالثا دولت بدون بازی های مرسوم حقوقی بیشتر سبقه ای تبلیغاتی برای حل مشکلات به خود گرفته است و ابزارهای حقوقی و قانونی چندان نماد خاصی در اعمال آن ندارند.
رابعا دولت در جنبه ی حقوق بین الملل از دولتهایی مثل آمریکا و .... عقب ماند و نتوانست آنچنانکه یک دولت حقوقدان مثل مصدق در صحنه ی بین المللی از ابزارها و شعارهای حقوقی بهره برد، برای منافع ملی استفاده کند.
تصویب دستورات حقوقی و قانونی آمریکا که آخرین نمونه های آن امضای قانون ممنوعیت ورود نماینده ی ایرن به سازمان ملل و مصادره ی اموال ایران در آمریکا بود چهره ی حقوقدان های معتدل را تیره کرد.
در صورتی که پرونده ی کرسنت هم در دادگاه لاهه نتواند به نفع ایران تمام شود و دولت موظف باشد غرامت 35 میلیارد دلاری به الهلال بپردازد، دیگر شعار من حقوق دان هستم به مبتذل ترین شعار یک کاندیدا در تاریخ سیاسی کشور مبدل خواهد شد.
2. دام رفراندم اقتصادی دولت!
دولت حاکم برای حل معضلات اقتصادی هیچ برنامه ی مدونی تا کنون ارائه نکرده که به هدف تغییر اساسی در سازمان اقتصاد کشور تدوین شده باشد و تنها مانور آن بر روی مساله ی یارانه بوده است.
اشتباه راهبردی دولت در این مساله یعنی نام نویسی یارانه ها، پیوند زدن سرنوشت محبوبیت و مقبولیت سیاست های تدبیر اقتصادی خود به نفس مساله ی نام نویسی بوده است.
ملت ایران که به تعبیر سعید حجاریان از حالتی به نام لج ملی برخوردارند، با برخوردهای تحکم آمیز و دستوری و بعضا بی ادبانه و تحقیر کننده ی دولت به شیوه ی پرتکرار لج ملی خویش رجوع کرده و عدم اطمینان در محیط اقتصادی کشور و دنیا نیز آنها را به بی اعتنایی به خواست های دولت در مساله ی یارانه نویسی سوق داد.
وقتی نام نویسی مذکور که از مرز 70 میلیون نفر نیز گذشته است، به عاقبت دولت و سرنوشت و پایگاه اجتماعی آن گره می خورد، قطعا دولت در دامی دیگر افتاده که به دست خویش برنهاده است.
3. دام همراهی با مرجعیت و روحانیت سنتی
دولت با دادن شعار همراهی با روحانیت سنتی و رابطه ی دوسویه با مراجع تقلید عملا در یک تناقض وسیع در سیاستهای مدیریتی خویش خصوصا در نگاه و عمل فرهنگی قرار گرفت.
ریاست جمهوری یک روحانی معمم پس از دو دوره نویدی برای یک دسته از مراجع بود تا بتوانند در محیطی قابل فهم تر و با داشتن مشترکات سازه انگارانه ی بیشتر، به مقاصد مد نظر خود و پایگاه اجتماعی خود نائل شوند.
بدنه ی فعال اجتماعی اعتدال عمدتا از کسانی هستند که قرابتی با این گرایشات ندارند. در صورتی که بغیر از مراجع "من درآوردی" و خود خوانده، بقیه ی مراجع و نهادهای دینی بر استمرار حرکت اسلام و نگاه بدون تنازل مکتبی به مسائل فرهنگی و قانونی اصرار دارند.
به این لیست می توان تعداد دیگری چون سفرهای استانی و غیره را نیز افزود.
اما باید منتظر ماند و دید از میانه ی این چاله های پی در پی استراتژیک چگونه دولت حاکم می خواهد سر برون آورده و قد راست کند.